Blog

Rozhodli jste se žít bez auta? Nebo tuto možnost zvažujete?
Založte si blog a podělte se o své zkušenosti s ostatními.

Chataři a chalupáři

Češi jsou národem chalupářů. To jsem někde slyšel. My chalupáři jsme. Proto také vím, že jak dojde na chalupy a hromadnou dopravu, bývá to oříšek.

U nás doma při diskusi jestli pořizovat auto nebo nikoliv, byla chalupa hlavním argumentem, proč je auto potřeba. Máme chalupu v obci Pelec u Kamenice nad Lipou, co je asi 140 kilometrů od Prahy. Asi nejlepší možnost hromadnou dopravou (z Prahy) je jet vlakem do Veselí nad Lužnicí, pak do Jindřichova Hradce a pak úzkokolejkou do Kamenice. Trvá to necelé 4 hodiny, zejména poslední úsek úzkokolejkou je krásný. Jízdenka pro dospělého stojí kolem 300 Kč. No, a pak ještě hodinu pěšky do obce Pelec (cca 5 kilometrů), případně autobusem, který ale jezdí jenom v pracovní dny.

Když si člověk jenom tak vyjede, je to hezký výlet. Na chalupu si člověk ale jenom tak nevyjíždí. Většinou tam jede celá rodina 1 – 2x za měsíc a tam i zpět veze vagón věcí (např. právě pořízenou skřínku z IKEA). A tu se dostáváme při cestě vlakem do problémů: pokud pojedeme jako rodina – 2 dospělí a 3 děti, zpáteční jízdenka s IN kartou stojí cca 1500 Kč, cesta nám celkově zabere asi 6 hodin (na nádraží, cesta vlakem, z nádraží na chalupu), o dopravě věcí ani nemluvě. Jet autem je levnější, rychlejší (cca 2 hodiny) a z pohledu dopravy věcí pohodlnější.

Řešením by mohlo být si auto půjčovat nebo auto sdílet (car sharing, car pooling). Problém ale je, že tyto služby primárně slouží ke krátkodobému pronájmu vozu. Pokud si auto půjčíte (car sharing) s tím, že najedete 400 kilometrů a budete ho mít 2,5 dne, bude Vás to stát přibližně 2500 Kč. Pokud pojedete na chalupu 2x za měsíc, náklad na dopravu 5000 Kč je docela dost.

Jak z toho ven a zařídit se tak, abychom mohli žít bez auta? Sám přesně nevím. To je taky důvod, proč jsme auto do rodiny pro jízdy na chalupu pořídili.

Sledujte náš výzkum

V našem výzkumu sledujeme, jaké faktory ovlivňují volbu dopravního módu, dopravní zvyky a život občanů Olomouce a blízkého okolí. Proč se někdy rozhodneme jet na kole a někdy autem? Jak můžeme podpořit více udržitelné módy dopravy jako je chůze, jízda na kole nebo hromadná doprava? Proč nás zvyk používat auto i na krátké vzdálenosti činí nesvobodnými?

Na tyto, ale i další otázky naleznete odpovědi ve výsledcích našeho výzkumu, který probíhá od roku 2017 do současnosti.