Blog

Rozhodli jste se žít bez auta? Nebo tuto možnost zvažujete?
Založte si blog a podělte se o své zkušenosti s ostatními.

Nenechat si ukrást čas si cestu užít

Byl jsem na pár dní v Itálii, přesněji od pátku do pondělí. Letěl jsem do Boloně (přímý, levný let z Prahy), potřeboval jsem se dostat do Sieny, co je přibližně 100 km na jih od Boloně. Zvažoval jsem možnosti – vlak nebo autobus. Spojení bylo poměrně dobré, ale obnášelo by to vyrazit o den dřív nebo se vracet o den později, protože bych musel jednu noc spát v Boloni.

Nakonec jsem se rozhodl si půjčit v Boloni na letišti auto a do Sieny jet autem. Znovu bych to už neudělal, ale nelituji toho – připomnělo mi to, proč autem nejezdím:
– zodpovědnost za drahou věc – co když auto nabourám, co když ho ukradnou…
– neustálé nároky na pozornost – řízení, navigace…
– parkování – kde můžu zaparkovat, platí se za to, neodtáhnou auto?
– stihnu letadlo? Vymotám se z města včas? Nebude fronta na dálnici? Jak dlouho bude trvat vrácení auta…
Ale asi to nejdůležitější poznání: kdybych neměl auto, tak mám 2 možnosti – vůbec do Itálie nejet, nebo si to zařídit tak, abych měl na cestu více času. Auto my bezpochyby umožnilo velmi efektivní cestu a využití času. Ale taky mě okradlo o klid a čas si cestu užít a mít z ní radost.

Sledujte náš výzkum

V našem výzkumu sledujeme, jaké faktory ovlivňují volbu dopravního módu, dopravní zvyky a život občanů Olomouce a blízkého okolí. Proč se někdy rozhodneme jet na kole a někdy autem? Jak můžeme podpořit více udržitelné módy dopravy jako je chůze, jízda na kole nebo hromadná doprava? Proč nás zvyk používat auto i na krátké vzdálenosti činí nesvobodnými?

Na tyto, ale i další otázky naleznete odpovědi ve výsledcích našeho výzkumu, který probíhá od roku 2017 do současnosti.